Sta su ugljeni briketi?

Rec je o univerzalnom cvrstom gorivu koji mozete koristiti u bilo kom sistemu grejanja: u kreki, obicnom sporetu takozvanom smederevcu, kaljavim pecima, kaminima pa i u kucnim kotlovima ili kotlovima sa velikim pogonom. Prednosti upotrebe ugljenih briketa su visestruke a ono sto se najvise izdvaja jeste njihova efikasnost kao i znatno veca kolicina toplotne energije koju pruzaju u poredjenju sa drvima ili ugljem.

Uz pomoc najsavremenije opreme i specijalne tehnologije briketiranja dobijaju se visoko kvalitetni ugljeni briketi koji ce na adekvatan nacin ugrejati bilo koji prostor. Sa ekoloskog aspekta krasi ih takodje visok stepen cistoce.

Prednosti i karakteristike ugljenih briketa:

  • u njihovom sastavu nema vezivnih materijala
  • mogu se koristiti u svakoj peci, sporetu, kaminu
  • takodje se mogu koristiti u svim kotlovima i velikim sistemima za grejanje
  • pruzaju veliku toplotnu moc
  • nema velike kolicine pepela
  • u odnosu na ugalj sagorevaju i do tri puta duze
  • maksimalno smanjen nivo sumpora koji steti svim pecima i kotlovima
  • povoljna cena

 

Preduzece Plamen Beograd vec dugi niz godina pruza najkvalitetniji ogrev za sve stanovnike Beograda i sire a u svojoj ponudi izdvaja i prodaju ugljenih briketa po najpristupacnijoj ceni. Isporuka na teritoriji Beograda do 20 km udaljenosti je besplatna. Za sve ostale informacije pozovite nas.

 

 

 

Koriscenjem ugljenih briketa u cijem sastavu nema nikakvih stetnih supstanci dobija se mnogo veca kolicina toplote i pruza neverovatna ekoloska sigurnost. Pri sagorevanju ovog ekoloski cistog goriva nema dima, pa je tako idealan za kucnu upotrebu. Sve je vise onih koje ugljene brikete koriste za kamine, rostilj i sve vrste peci a prisutan je i kod lovaca i ribolovaca koji ih koriste za pripremu jela na kampovanju i sl.

Jedna od glavnih prednosti ugljenih briketa u odnosu na obicni ugalj je to sto imaju dugotrajniju toplotnu moc. Sto se tice cene uglja i ugljenih briketa ona je skoro ista ali je ogromna razlika u kolicini koja se potrosi, jer briketi traju i do nekoliko puta duze u odnosu na ugalj pa je ogromna usteda i te kako evidentna.

U kucnoj upotrebi ova vrsta briketa je odavno prisutna i s obzirom na to koliko dugo moze odrzavati odredjenu temperaturu sve se vise upotrebljava u ugostiteljstvu odnosno restoranima i drugim ugostiteljskim objektima.

Grejanje na ugljene brikete je mnogo jednostavnije, jeftinije i cistije u odnosu na grejanje na ugalj ili drva. Veoma su jednostavni za upotrebu jer se podjednako lako i ciste i loze. U ponudi su pakovanja od 12 kg u papirnim kesama kao i pakovanja od 500 kg i vise za sta se koriste dzambo plasticne vrece. Kvalitet ugljenih briketa je na visokom nivou i potpuno je eliminisan bilo kakav otpad poput prasine, blata, kamena, strugotina i sl. Pored kvalitetnog grejanja koji pruzaju oni efikasno cuvaju vase peci i sisteme za grejanje.

Proces briketiranja

Prilikom obrade sirovog uglja uz osnovni proizvod dobija se i odredjeni procenat otpada tj. ugljene prasine. S obzirom da je kolicina ugljene prasine koja se dobije na godisnjem nivou jako velika a da se isto tako ona ne moze ni na koji nacin upotrebiti u domacinstvu, briketiranje je na pravi nacin dovelo do efikasne upotrebe ove vrste ugljenog otpada.

Procesom briketiranja tj. preradom ugljene prasine dobija se savrseno gotov proizvod a to su ugljeni briketi odredjenog geometrijskog oblika, dimenzija i mase. Na veoma visok kvalitet ovog komadnog goriva kao i samog procesa briketiranja ima sam ugalj i njegova svojstva poput cvrstoce, strukture, hemijskog i granulometrijskog sastava i dr. Sto se tice granulometrijskog sastava ugljene prasine on iznosi izmedju 0 i 5 mm.

Ugljeni briketi se mogu upotrebljavati u svim sistemima grejanja kao i svim modelima sporeta od kreke do smederevca i svim vrstama kotlova od onih manjih u domacinstvima do kotlova velike snage. Upravo iz ovih razloga smatraju se idealnim i univerzalnim cvrstim gorivom sa sirokom primenom.

U odnosu na ugalj i druge energente kao i njihova svojstva i upotrebu ugljeni briketi su u znatnoj prednosti zbog svoje velike energetske moci, pogodnog skladistenja, jednostavnog koriscenja i male kolicine pepela koji ostavljaju nakon sagorevanja.

Kako na adekvatan nacin ugrejati stambeni ili poslovni prostor?

Vec krajem leta i pocetkom jeseni krecu pripreme za grejnu sezonu. Bilo da se u Vasem domu grejete na drva ili ugalj pored novcanog izdatka neophodna je i odgovarajuca priprema. Drva i ugalj su energenti koji su zbog svog gabarita nesto zahtevniji za skladistenje i lozenje u odnosu na brikete i pelet. Drva i ugalj morate na vreme poruciti, ukoliko drva nisu isecena pristupa se njihovom secenju i skladistenju, za ugalj kao i za drva morate imati prostoriju odgovarajucih dimenzija kako biste svu tu kolicinu mogli da smestite na jedno mesto i iz koje cete cele zime uzimati odredjene kolicine ogreva. Uglavnom su to pomocni objekti pored kuce, garaze, podrumi i sl. jer ugalj i drva svakako ne mozete cuvati u kuci kako zbog kolicine i prostora tako i zbog cistoce kuce. S druge strane ih ne mozete ostaviti ni u dvoristu ili ispred kuce jer ce navuci vlagu. Sa briketima je ceo proces u potpunosti pojednostavljen. Prakticna pakovanja ugljenih briketa kao gotovog proizvoda omogucuju Vam znatno laksu upotrebu i lozenje a da Vam pritom ne treba poseban prostor za skladistenje. Brikete mozete kupovati po potrebi tokom cele godine u kolicini koja Vam je neophodna za odredjeni period. Jos jedna od prednosti i olaksica je sto u poredjenju sa drvima i ugljem ne morate izdvojiti veliku sumu novca odjednom kao sto je kupovina uglja i drva. Koliko je vazno da se svaki stambeni ili poslovni objekat ugreje u hladnom zimskom periodu toliko je i vazno koliki je budzet neophodan za sve ove troskove. Oni koji su prikljuceni na gradsko grejanje troskove imaju tokom cele godine a domovi su topli tek kada pocne grejna sezona. Sa sistemima grejanja na cvrsta ili neku drugu vrstu goriva Vase prostorije u kojima boravite mozete ugrejati kada god to pozelite sto je posebno vazno kada recimo imate malu bebu ili clanove porodice koji ne podnose bas dobro nize temperature i pre samog zimskog perioda. O troskovima grejanja na struju da i ne govorimo jer to najbolje znaju oni koji su primorani na ovakvu vrstu grejanja. Ekonomicnost i efikasnost grejanja je od velikog znacaja za sve nas pa tako dobro rasmislite o troskovima na koje ste primorani i mogucnostima koje Vam se pruzaju.

prodaja ugljenih briketa po najpovoljnijim cenama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *