U nasoj zemlji je sve vise popularno i zastupljeno grejanje na pelet a najvise zbog toga sto se pec na pelet ne mora loziti cesto. Pored toga ova vrsta ogreva nudi znatnu ustedu samim smanjenjem troskova grejanja a s druge strane dovodi do povecanja komfora u toku cele grejne sezone. Proces samog lozenja moze biti u potpunosti automatizovan a njegovim sagorevanjem stvaraju se jako male kolicine pepela. Procenat stetnih gasova je takodje veoma nizak sto je jos jedna od prednosti upotrebe ovog energenta.

Pri sagorevanju samo jednog kilograma peleta dobija se 5 kWh toplotne energije.

Pelet se smatra stopostotnim ekoloskim biogorivom i najidealnijom zamenom za grejanje na struju, plin ili naftu. Ukoliko se odlucite za ugradnju peci na pelet budite sigurni da cete ostvariti ogromnu ustedu i maksimalno smanjiti troskove grejanja. Cena peleta je znatno manja cak i poredjenju sa ugljem, propanom ili loz uljem. Princip rada apsolutno svake peci na pelet je toliko pojednostavljen da je na Vama samo da je upalite i uz pomoc daljinskog upravljaca programirate za celu predstojecu nedelju.

Sto se tice nabavke odnosno kupovine neophodne kolicine peleta za predstojecu grejnu sezonu firma Plamen Beograd Vam nudi najpovoljnije cene peleta kao i najbolji kvalitet. Prodaju i isporuku peleta na veliko i malo vrsimo svakog radnog dana i vikendom. Cena dostave vece kolicine peleta van Beograda je kod nas takodje najpovoljnija a za prevoz peleta do 20 km udaljenosti kao i do sada nudimo besplatan prevoz. Pozovite nas i uverite se zbog cega smo vec duzi niz godina lideri u snabdevanju ogrevnim materijalom.

Za grejanje stana od oko 60m2 potrebno je oko dve i po tone peleta za jednu grejnu sezonu.

Vrsta PeletaTežinaCenaStanje
Eko Step Pelet1 tona23.000 dinNemamo na stanju
Eko Step Pelet15 kg360 dinNemamo na stanju
Eko Pelet1 tona23.000 dinNemamo na stanju
Eko Pelet15 kg360 dinNemamo na stanju

Jos uvek nismo poceli sa radom. Uskoro!

 Osnovne karakteristike peleta

Proizvodnja peleta zasniva se na presovanju piljevine i strugotina suvih visoko kaloricnih drva pod velikim pritiskom, pri cemu je prisustvo vlage minimalno, tacnije samo osam procenata, a potpuno iskljuceno dodavanje bilo kakvog vezivnog sredstva odnosno aditiva, hemikalija i sl. Za dobijanje peleta koristi se stablo bukve, hrasta, topole, jasena, graba i sl.

Kvalitet peleta zavisi od kvaliteta sirovine koja se koristi za proizvodnju. Otpaci najkvalitetnijeg drveta zasigurno ce pruziti i najbolji kvalitet dobijenom peletu. Takodje je vazno i prisustvo vlage u sirovini za proizvodnju pa iz toga morate biti oprezni i pelet kupiti jedino na proverenim mestima i kod proverenih proizvodjaca.

Pelet je jedno od visoko kaloricnog goriva koje svojim sagorevanjem proizvodi samo jedan procenat pepela. S obzirom na oblik i velicinu peleta veoma je jednostavan za transport a jos jednostavniji za punjenje lozista peci.

Jos jedan od vaznih podataka kad je pelet u pitanju jeste i to da  se njegovom upotrebom ne ugrozava okolina i priroda jer je rec o energentu koji je u svakom pogledu zadovoljio sve ekoloske standarde i u tom smislu moze se smatrati podobnom sirovinom . Stvaranje ugljendioksida pri izgaranju peleta jednak je kolicini ugljendioksida koje jedno drvo proizvede u toku rasta. Sto se tice prisustva CO2 u toku proizvodnje ta kolicina je moze se reci potpuno zanemarljiva.

Sve prednosti koriscenja peleta

  • Pelet nudi maksimalnu iskoricenost energije
  • Ponasa se poput tecnog goriva jer sistem po potrebi dozira odredjenu kolicinu peleta
  • Nije potrebno loziti cesto kao sto je to slucaj kada su drva ili ugalj u upotrebi
  • Za grejanje na pelet ne morate imati klasican odzak iz razloga sto dim moze izlaziti i kroz obicnu cev
  • Pelet je u ekonomskom smislu najisplativiji vid grejanja

 Odgovarajuce peci na pelet

U estetskom smislu, peci na pelet su dizajnirane tako da se lako uklapaju u bilo koji stambeni ili poslovni prostor. Kompletno automatizovan sistem nudi ogromno olaksanje jer se ubacivanje peleta u lozista vrsi iskljucivo po potrebi. U poredjenju sa klasicnim pecima na drva ova vrsta peci omogucava grejanje i po nekoliko dana unapred a Vasa jedina obaveza je da na nekoliko dana napunite pec peletom i jednom do dva puta u toku meseca izbacite pepeo iz posude u kojoj se natalozio. Koliko cesto cete loziste peci morati da punite peletom zavisi od dosta faktora a to su energetska efikasnost prostora, spoljasnja temperatura, zapremina peci odnosno samog lozista i zeljena temperatura koju ste podesili na termostatu. Opste je poznato da je optimalna temperatura zagrejanog prostora oko 22 stepena ali ne zaboravimo da postoje ljudi koju su jako zimogrozljivi i  koji vole da im prostorija bude toplija barem za neki stepen vise od toga. Paljenje peci, gasenje kao i regulaciju temperature pored daljinskog upravljaca mozete obaviti cak i preko mobilnog telefona sto je priznacete u poredjenju sa nacinom grejanja do pre par godina neuporedivo bolje i lakse.

Kupovina peleta na vreme

Za koju god vrstu ogreva se odlucite najvaznije je obezbediti ga na vreme. Pelet se kako mozemo primetiti kupuje i u letnjem i u zimskom periodu. Prema nasem dugogodisnjem iskustvu smatramo da je pelet najbolje kupiti odmah nakon zavrsene grejne sezone a evo i zbog cega. Rec je prvenstveno o ceni peleta koja je znatno manja u odnosu na period kada je grejna sezona vec pocela ili je uveliko u toku. Po najnizoj ceni pelet mozete kupiti upravo u letnjem periodu i na taj nacin ostvariti i te kako znacajnu ustedu. Vecom kolicinom kupljenog peleta povecava se i njegova ekonomska isplativost sto nikako ne treba zanemariti.

Zbog cega se odluciti bas za pelet

Pelet je zbog svog cilindricnog oblika i veoma malih dimenzija tacnije duzine izmedju 10 i 30 mm i precnika 6mm veoma pogodan za transport a jos jednostavniji za lozenje. Pelet se prodaje u pakovanjima od 10 kg i 1030 kg. Sto se tice potrosnje peleta za jednu grejnu sezonu, statitistike pokazuju da je za jedno prosecno domacinstvo neophodno obezbediti izmedju 5 i 6 tona peleta.

Investicija u vidu grejanja na pelet ima i te kako svoje prednosti tako da ni jednog trenutka ne treba da se dvoumite ukoliko ste se odlucili bas za ovakav vid grejanja. Ako se samo setimo starih peci na drva, hladnih jutra kada smo ustajali, lozili peci i uglavnom cvokotali dok nam se prostorija ne zagreje pomislite samo kakvo je olaksanje kada znate da ste po nekoliko dana oslobodjeni lozenja a Vas dom uvek prijatno topao.

prodaja peleta po najpovoljnijim cenama u beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *