Ukoliko ste u dilemi oko odabira odgovarajuceg ogreva za predstojecu zimu i ne mozete da se odlucite izmedju drva i briketa, nasa topla preporuka su briketi.

Prednosti upotrebe briketa

U poredjenju sa sirovim stanjem drva briketi imaju cak 5 puta manje vlage koja je glavni uzrok smanjene kolicine energije pa je samim tim cak duplo veca energetska toplotna moc briketa. Jos jedna od prednosti koja se moze izdvojiti jeste upotreba briketa, a ona je zasigurno mnogo jednostavnija. Prakticnost briketa ogleda se u tome sto oni ne zahtevaju secenje, pakovanje i skladistenje vec su odmah upotrebljivi za lozenje.

Podatak da oko 4 tone drva moze zameniti samo jedna tona briketa ne treba da Vas zbunjuje ni u jednom momentu, jer pored visokog kvaliteta grejanja briketima, oni zaista pruzaju veliku ustedu. Kalorijska vrednost briketa i drugih cvrstih goriva se i te kako razlikuje i briketi su u velikoj prednosti cak i u poredjenu sa najkvalitetnijim ugljem.

Preduzece Plamen Beograd Vam je u svojoj ponudi obezbedio pakovanja briketa od 10, 20 i 25 kilograma. Za vece kolicine kupljenog briketa za Vas smo obezbedili besplatan prevoz na udaljenosti do 20 km.

VrstaTežinaCenaStanje
Bukov Briket 1. klase10 kg230 dinNemamo na stanju
Bukov Briket 1. klase1 tona23.000 dinNemamo na stanju
Hrastov Briket 1. klase10 kg230 dinNemamo na stanju
Hrastov Briket 1. klase1 tona23.000 dinNemamo na stanju

Jos uvek nismo poceli sa radom. Uskoro!

Sta su drveni briketi?

Sve vise popularni briketi su zapravo male oblice presovanih strugotina bukovih i camovih drva. Rec je o cvrstom energentu koji je biljnog porekla jer su u njegovom sastavu razni biljni ostaci poput sena, zitne ili sojine slame, kukuruzovine, trske, deteline, piljevine i sl. U procesu proizvodnje vrsi se usitnjavanje ovih sirovina a nakon toga i kompresovanje uz pomoc visokog pritiska da bi se postigla odgovarajuca kompaktnost briketa i izgled slican ogrevnim drvima.

Odabirom briketa za ogrev mozete doci do najefikasnijeg i najjeftinijeg nacina kako da ugrejete svoj stambeni ili poslovni prostor.

Sa ekoloskog aspekta briket je potpuno cist, dovodi do proizvodnje visoke temperature i idealan je za prostore u kojima je etazno grejanje.  Odavno je osvojio trziste Nemacke i Slovenije a sto se tice upotrebe i potraznje briketa na nasim prostorima ona je u stalnom porastu. Prakticna pakovanja briketa omogucuju mu veoma jednostavan transport sto je od posebnog znacaja.

Briketi na ekonomican i efikasan nacin predstavljaju alternativu za cvrsta goriva kao sto su ugalj i drva. Vec postojeci kotlovi za ciji pogon su se upotrebljavala drva ili ugalj mogu se isto tako koristiti i sa briketima jer oni ne zahtevaju posebne peci.

Osnovne karakteristike briketa:

  • Energetska vrednost ovog energenta znatno je veca u odnosu na ugalj
  • Sagorevanje briketa ne dovodi do pojave stetnih gasova
  • Nije im potreban veliki prostor za skladistenje
  • Ne zahtevaju posebnu pripremu pre lozenja
  • Njihova zapremina je manja a kalorijska vrednost veca u odnosu na drva
  • Ostavljaju znatno manju kolicinu pepela nakon sagorevanja
  • Brze od drugih goriva postizu zeljene temperature u prostorijama

Porast proizvodnje i upotrebe briketa

Potraznja za briketima kao i pecima na brikete je sve veca. Princip ko kojem ove peci funkcionisu je krajnje jednostavan i zasniva se na redjanju briketa pod pritiskom a potisno crevo ili usisni sistem iz rezervoara ih dovodi direktno u pec. Za isporuku briketa u mnogim zemljama Evrope koriste se kamioni tj. cisterne. S obzirom da im je optimalno sagorevanje minimalno  to automatski smanjuje i kolicinu pepela a kod mnogih peci je i njegovo uklanjanje automatsko.

Ukoliko se malo vise pozabavimo eko bilansom doci cemo do podataka da sagorevanje drvenih briketa izaziva stvaranje ugljendioksida u kolicini identicnoj zivom drvetu koje za zivota iskoristi u toku rasta. U samom procesu proizvodnje briketa dolazi do utroska odredjene energije pa se iz tog razloga ne moze potpuno iskljuciti prisustvo neutralnog ugljendioksida.

Jedini nedostatak u razvoju siroke primene briketa moze se pripisati nabavnom trosku koji je i dalje isti i pored toga sto mu je cena znatno manja nego ranijih godina i podsticajna sredstva su odavno premasila plinsko grejanje.

Najnoviji modeli peci na brikete

Proizvodjaci peci na brikete se i te kako mogu pohvaliti lepim dizajnom kao i vidljivim plamenom sto je i te kako jedna od komfornih alternativa za kaminske peci. Pored toga sto ce Vas u hladnim zimskim danima i te kako zagrejati, ove peci ce poput skulpture ukrasiti Vas dnevni boravak u kojem se vise nece nalaziti drvene cepanice.

Noviji modeli peci na brikete imaju prikljucak kojim se direktno mogu povezati na sistem centralnog grejanja. Ukoliko imate centralno grejanje a zeleli biste da predjete na brikete jedina investicija ce Vam biti kupovina kotla, propratne opreme i troskovi montaze. Cene ovakvih troskova mogu varirati i odnose se na snagu dodatne opreme kao i kolicinu automatske regulacije pa na to treba obratiti posebnu paznju.

Razlika izmedju briketa i peleta

Veoma cesto se desava da ljudi mesaju brikete i pelet. I pored toga sto oba energenta imaju dosta slicnosti i za njihovu proizvodnju u oba slucaja koriste se biljni ostaci, mi cemo prednost ipak dati briketima. Briketi su kompaktniji i veci u odnosu na pelet koji je sitan. Jos jedna znacajna razlika je ta da pelet mnogo brze gori dok briketi ravnomerno i duzi vremenski period oslobadjaju energiju. Za koriscenje briketa nije neophodna posebna pec vec se moze koristiti bilo koja vec postojeca pec na neko od cvrstih goriva.

Briketi – pouzdan saveznik u borbi protiv hladnoce

U poredjenju sa drugim cvrstim gorivima briketi su takodje u velikoj prednosti jer stvaraju mnogo manje stetnih gasova nego sto je to slucaj kod sagorevanja uglja. S obzirom na znatno manju kolicinu lebdeceg praha koji proizvodi tokom sagorevanja moze se koristiti i za lozenje kamina. Prakticni dzakovi u kojima se pakuju briketi neuporedivo su laksi za unosenje u prostoriju gde se pec nalazi sto morate priznati nije slucaj sa cevanicama drva koja su pre toga ipak zahtevala posebnu pripremu. To sto se za proizvodnju briketa koriste otpadni materijali i te kako im ide u prilog jer u tom slucaju njegova upotreba kao eko goriva ima znatan uticaj na zastitu zivotne sredine.

Sigurni smo da ste svi Vi vec dobro upoznati sa tim koliko je vazno snabdeti se ogrevom i odabrati najbolji energent za koji Vam svake godine treba odredjena suma novca. Najvaznije je sve to uciniti na vreme, zimu docekati spremno i zaista uzivati u toplom domu tokom celog hladnog perioda u godini.

Budite sigurni da kupovinom briketa necete pogresiti jer je ovo i te kako interesantan energent cija ce upotreba u buducnosti biti sve veca.

Mi smo tu za Vas da svaku zimu docekate spremni i odaberete najbolji nacin kako da Vas dom bude topao. Kontaktirajte nas.

prodaja drvenih briketa po najpristupacnijim cenama u beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *