Grejanje na drva koje se smatra regenerativnom sirovinom uz pomoc koje se mozete grejati na krajnje komforan i ekonomican nacin i dalje je najpopularnije kako u nasoj zemlji tako i u mnogim susednim drzavama. S obzirom da je cena elektricne energije visoka a stanje sa sirenjem grejanja na gas i dalje pod velikim znakom pitanja, moze se slobodno zakljuciti da je potraznja za ogrevom na drva u stalnom porastu.

Firma Plamen Beograd postoji na trzistu vec dugi niz godina i mozemo slobodno reci glavni je lider u prodaji ogreva za zimu, po najpovoljnijim cenama. Uz pomoc nase firme mozete apsolutno spremni docekati svaku zimu i odabrati sledece vrste ogreva, tacnije drva:

  • Bukvu
  • Hrast
  • Bagrem
  • Cer
  • Grab

Prevoz drva za ogrev vrsimo kamionima – kiperima i istovaramo na adresi kupca. Cena prevoza zavisi od predjene kilometraze, a za sve one koji su u nasoj neposrednoj blizini odnosno na udaljenosti do 20 km nudimo besplatan prevoz.

Ukoliko zelite da izbegnete secenje drva i slaganje u odredjenu prostoriju koju ste namenili u te svrhe za Vas smo pripremili jednu veoma prakticnu i atraktivnu ponudu a to su vec pripremljena secena drva spakovana u palete cime cete dodatno ustedeti vreme i novac koji biste utrosili na rezanje i slaganje.

Ono sto morate imati u vidu jeste da nije svako drvo pogodno da se koristi za ogrev. S ozirom da svaka vrsta drveta ima drugaciju kaloricnu vrednost i toplotnu moc mi smo odabrali upravo one vrste koje ce dati najveci ucinak.

Bukva, hrast i bagrem su najzastupljenije vrste drveca koje se koriste na nasem prostoru. Sto se konkretno bukve tice ona ima najvecu primenu u celokupnom domacinstvu, stvara najveci zar kojim se toplota najduze zadrzava u prostorijama tako da se slobodno moze svrstati u najtrazeniju vrstu drveta za ogrev.

VrstaCenaStanjeDimenzije
Bukva4.800 din. bez seče
5.000 din. sečena (u oblicama)
5.500 din. iscepana
Imamo na stanjum3
Hrast4.800 din. bez seče
5.000 din. sečena (u oblicama)
5.500 din. iscepana
Imamo na stanjum3
Bagrem4.800 din. bez seče
5.000 din. sečena (u oblicama)
5.500 din. iscepana
Imamo na stanjum3
Cer4.800 din. bez seče
5.000 din. sečena (u oblicama)
5.500 din. iscepana
Imamo na stanjum3
Grab4.800 din. bez seče
5.000 din. sečena (u oblicama)
5.500 din. iscepana
Imamo na stanjum3
Bukova Drva na Paleti12.000 din 1x 1 x 1,8Imamo na stanjum3

Jos uvek nismo poceli sa radom. Uskoro!

U prethodnih 10-ak godina sve je veci broj kuca i stanova u koje su  ugradjeni kamini i kaljave peci sto je jos samo jedan u nizu dokaza da je grejanje na drva i te kako isplativije i ekonomicnije u odnosu na  potrosnju elektricne energije i visoke racune ukoliko se u zimskom periodu koriste razna grejna tela koja rade po ovom principu. Na energetsku vrednost drveta najveci uticaj ima kolicina vode koja se u njemu nalazi. Ogrevna drva sa 25 procenata vode su najbolja za koriscenje u domacinstvu jer veci procenat vlaznosti drveta dovodi do pada temperature. Ukoliko se koriste previse vlazna drva to moze dovesti i do velike koncentracije dima u prostoriji u kojoj se lozi kao i ostecenja dimnjaka.

Bukva, Hrast, Bagrem, Cer i Grab – karakteristike i primena

Bukva je drvo koje je svoju najvecu primenu pored toga sto se koristi za ogrev pronaslo u mnogim granama gradjevinarstva, prvenstveno u izradi namestaja. Pocetkom 19. veka kvalitet bukve u odnosu na druge vrste drveca bio je znatno manji jer su u tom periodu bile dovoljne kolicine drugih vrsta pa se tako bukva svrstavala u korovske vrste. Razvoj tehnologije tacnije zastita drveta parenjem i impregniranjem dovela je ovu vrstu drveta do pozicije da se u danasnje vreme smatra i te kako vrednom sirovinom.

Sto se tice rucne ili masinske obrade bukva ima jako dobre karakteristike jer se brzo i lako sece, susi, savija, busi, moze se povrsinski obradjivati, bajcovati itd. Jedina mana je sto u svojoj gradji postoji prisustvo tenzionog drveta kao i to da ima smanjenu propustljivost za tecnost pa njenoj obradi treba pristupiti precizno i pravilno kako ne bi doslo do krivljenja, vitoperenja i raspucavanja. Trajanje bukovine zavisi od uslova odnosno ne trpi promenljive uslove dok pod vodom ili na suvom moze da traje jako dugo.

Njena siroka primena pored toga sto se u najvecoj meri koristi za ogrev, prisutna je kako kod niske tako i visoke gradnje, kod izrade namestaja, furnira, pragova, parketa, vlaknastih i iverastih ploca, proizvodnje celuloze i dr.

Drvo hrasta kao i bukve ima siroku primenu i isto kao i bukva u najvecoj meri koristi se za ogrev jer ima ogromnu toplotnu moc. Takodje hrast ima i te kako odlicna estetska i mehanicka svojstva. Siroka primena rezane gradje hrasta prisutna je u raznim granama gradjevinarstva kao i u proizvodnji namestaja i stolarije. Medju najcenjenijim i najvrednijim komadima namestaja izdvajaju se upravo oni izradjeni od hrastovine. Hrastovinu je lako rezbariti pa odatle i brojne freske i ikonostasi koji su izradjeni na ovoj vrsti drveta. Bez obzira na modne trendove koji se konstantno menjaju i donose neke nove moderne materijale i oblike, cena hrastovog furnira je zbog svog kvaliteta i dalje visoka.

Bagrem je pored bukve i hrasta jos jedna u nizu vrsta drveca koja je nasla siroku primenu kako u domacinstvu tako i van njega. Rec je o veoma popularnoj vrsti drveta koja se ne moze iskoreniti. Bagrem na nasim prostorima postoji vise od 400 godina i moze se svrstati u veoma omiljene biljke. Lako se prilagodjava svim uslovima sredine i dobro podnosi svako zemljiste, a s obzirom na to da se veoma brzo razmnozava i nakon sece ga nije potrebno ponovo saditi. Bagrem je od davnina bio omiljenim svim poljoprivrednicima jer im je osim za ogrev sluzio za ogradjivanje salasa i zastitu od vetra. Od bagrema su se godinama unazad izradjivale razne alatke, konjske zaprege i sl.

Drvo cera je najprostranjenije na Balkanskom i Apeninskom poluostrvu. Kroz istoriju nase zemlje cer je imao i te kako znacajnu ulogu i vrednost, te tako imamo i planinu Cer nazvanu po ovoj vrsti drveta. Cer je jedricava, prstenasto-pozorna vrsta drveta koja spada u jednu od vrsta hrasta.

Na nasim prostorima drvo cera se godinama i decenijama unazad pa i sada koristilo iskljucivo za ogrev. Cer pruza visoku toplotnu moc zbog cega je i dalje cenjena i trazena vrsta drveta. Hrast i cer su najprodavanije vrste drveta za ogrev jer sporo gore a izmedju ostalog i zbog svoje velike kaloricne moci. Pored toga sve vecu primenu u poslednjih nekoliko godina drvo cera ima u industriji namestaja. Izvoz ove sirovine je u konstantnom porastu a od ideja raznih dizajnera i proizvodjaca iz inostranstva nastaju skupoceni komadi namestaja.

Grab je vrsta listopadnog drveta koje je najprostranjenije na podrucju srednje i Jugoistocne Evrope. Ono sto je karakteristicno za drvo grab je da gotovo nikada ne raste samostalno vec u zajednici sa drugim vrstama listopadnog drveca. Postoji crni i beli grab. Crni grab je dekorativno drvo i uglavnom sluzi u tu svrhu, dok beli grab ima znatno siru primenu. Pored toga sto ima znacajnu primenu u zanatstvu – izradi alata, ovo je jos jedna u nizu vrsta drveta sa izuzetno visokim kvalitetom kada su drva za ogrev u pitanju. Drvo graba predstavlja regenerativnu sirovinu za ogrev uz pomoc koje se mozete grejati na veoma ekonomican i komforan nacin.

Zbog cega je veoma vazno na vreme obezbediti drva za ogrev?

Kupovina ogreva za zimu je u mnogim domacinstvima usko povezana sa kucnim budzetom i uglavnom se obavlja krajem leta pocetkom jeseni. Najveca potraznja  za ogrevom je od avgusta do oktobra, tacnije nakon pripremanja dece za predstojecu skolsku godinu, kupovine zimnice i sl. Ovakva tradicija, navika ili prosto finansijski momenat koji diktira ovo ulaganje dovodi do toga da se efikasnost ogreva maksimalno smanjuje. Zapravo, suva drva koja se recimo kupe u aprilu mesecu ce se znatno manje utrositi tokom grejne sezone u odnosu na sirova drva kupljena u drugoj polovini godine. Samim tim ranijom kupovinom ogreva za zimu vi ste ustedeli i nesto vise novca.

Topao dom u hladnim jesenjim i zimskim danima

Da biste svoj stambeni objekat sto bolje zagrejali nije presudna visokokvalitetna pec ili kamin koji ste ugradili, vec je najvaznije da znate da odaberete odgovarajucu vrstu drva za ogrev. Mi smo tu za Vas i stojimo Vam na raspolaganju 365 dana u godini. Pozovite nas i uverite se u kvalitet nasih ogrevnih sirovina.

prodaja drva za ogrev po najpristupacnijim cenama u beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *