U odnosu na tradicionalne metode grejanja koje vaze za standardne u nasoj zemlji, peci na pelet se mogu izdvojiti kao daleko savremenije. Za sve one nove korisnike peci na pelet evo nesto vise informacija o ovakvom nacinu grejanja kao i rukovanju samim uredjajem – touchscreen displejom, daljinskim upravljacem i slicnim dodacima.

S obzirom da se peci na pelet smatraju sofisticiranijom tehnologijom u odnosu na klasicne peci na drva, pravilno odrzavanje je od velikog znacaja za njihovu funkcionalnost.

Za sve korisnike je izuzetno vazno da budu upoznati sa svim detaljima vezanim za instaliranje i koriscenje peci, samim odrzavanjem i sl.

Odgovarajuca pozicija peci

Ukoliko ste mislili da nije toliko vazno gde postaviti pec na pelet – prevarili ste se, jer je ovo zapravo od izuzetne vaznosti za samu efikasnost zagrevanja prostora. Preporuka je da se pec postavi u centralni deo Vase kuce ili stana jer cete na taj nacin najbrze i najbolje ugrejati Vas zivotni prostor.

Rashladni uredjaji kao i predmeti koji su lako zapaljivi treba da budu sto dalje od peci na pelet.

Odgovarajuca povrsina poda je takodje neophodna pre postavljanja peci na pelet, odnosno pod se mora adekvatno zastititi.

Instaliranje i prvo paljenje peci

Za postupak instaliranja i pokretanja peci zaduzena su ovlascena lica od kojih mozete dobiti sva strucna uputstva za dalju upotrebu i rukovanje. Uz svaku kupljenu pec na pelet dobija se i detaljno uputstvo kojeg se treba pridrzavati. Svako neadekvatno koriscenje peci moze dovesti do kvara i nezeljenih troskova.

Prvo pustanje peci u rad praceno je i sagorevanjem i isparavanjem boje sa same peci pa je u tom slucaju neophodno da cesce provetravate prostorije koje grejete sve dok ne isceznu jaki mirisi.

Displej koji je na samoj peci sluzi za kontrolu rada peci. Daljinski upravljac kojim se moze upravljati olaksava sva podesavanja – od paljenja do gasenja peci.

Povezivanje peci sa dimnjakom

Da bi se bilo koja pec mogla instalirati neophodno je da objekat ima odgovarajuci dimnjak. Pored samog kvaliteta dimnjaka odnosno materijala koriscenog za njegovu izradu (blokova, cigli, betona i cevi) veoma je vazno i odrzavanje tj. ciscenje dimnjaka. Adekvatna izolacija kao i poklopac dimnjaka su takodje neizostavni elementi od kojih moze zavisiti kvalitet i efikasnost grejanja.

Programiranje i podesavanje

Na svakom savremenom uredjaju postoji displej koji pokazuje vreme i datum kao i mogucnost programiranja i ukljucivanja po potrebi u odredjeno vreme. Isti slucaj je i sa pecima na pelet s tim sto kod ovih uredjaja podesavanje paljenja i gasenja moze biti na dnevnom ili cak nedeljnom nivou a proces rada se takodje moze birati od ekonomicnog do drugih nacina.

Jedna od, ako ne i najveca prednost rukovanja ovim pecima je daljinsko upravljanje koje Vam omogucava da na jedan veoma jednostavan nacin upalite ili ugasite pec, smanjite ili povecate temperaturu ili intenzitet grejanja.

Nakon postignute zeljene temperature u prostoru pec automatski prelazi na stedljiv nacin rada sto prvenstveno utice na ustedu u potrosnji ogrevne sirovine.

Sta je najvaznije u samom postupku sagorevanja

Pelet zajedno sa kiseonikom mora imati pravilan odnos kako bi i sagorevanje bilo pravilno odnosno adekvatno. Sa srednjim intenzitetom plamena je to najbolje postici jer plamen ne treba da bude ni previse jak niti slab. Ukoliko primetite da je jacina vatre slabija od uobicajene to moze ukazivati na neku vrstu zacepljenja u sistemu grejanja. S druge strane prejaka vatra ukazuje na vecu kolicinu vazduha od neophodne i u tom slucaju treba proveriti sve delove peci.

Sigurnost peci na pelet

Ovde je rec o zaista potpuno bezbednim uredjajem jer svaki model peci novije generacije ima sigurnosni uredjaj koji sluzi da u nepredvidjenim okolnistima i svakom nepridrzavanju uputstva reaguje adekvatno tako sto automatski obustavlja rad peci i sprecava eventualnu stetu.

Na displeju se cak pojavljuje uzrok zbog cega je doslo do problema i zastoja u radu tako da se i najmanja nepravilnost odmah i jednostavno moze ukloniti.

Odrzavanje i ciscenje

Peci na pelet su zaista jednostavne za odrzavanje, jedino je vazno da ono bude redovno. Pod redovnim ciscenjem smatra se uklanjanje pepela iz dela lozista u kojem se on talozi. Ciscenje svih ostalih delova peci kao i cevi moze se obaviti cak jednom mesecno a na kraju sezone se preporucuje detaljan pregled kompletnog sistema i peci kao i eventualne zamene dotrajalih delova.

Za ciscenje peci ne koristiti abrazivna sredstva jer tako mozete ostetiti boju. Pec je najbolje cistiti kada se potpuno ohladi kako se u suprotnom ne biste opekli. Plocu na vrhu peci je sasvim dovoljno obrisati suvom ili vlaznom krpom.

Redovno ciscenje dimnjaka je od presudnog znacaja za svaki vid grejanja bilo da je rec o grejanju na pelet, drva ili nekoj drugoj vrsti cvrstog goriva. Imajte u vidu da zacepljen dimnjak ili cevi mogu dovesti do pozara i ugrozavanja bezbednosti kako Vas tako i Vase okoline.

Vazno:

  • Lozite iskljucivo pelet i ne pokusavajte da koristite apsolutno nista drugo osim peleta.
  • Deci i kucnim ljubimcima bez Vaseg nadzora se ne preporucuje da prilaze pecima ili borave u neposrednoj blizini.
  • Vrata od peci ne otvarati u toku rada.
  • Prostoriju u kojoj se nalazi pec provetravajte cesce jer na taj nacin dolazi do konstantnog protoka cistog vazduha.
  • Pec ne gasite tako sto cete izvuci kabal iz uticnice vec onako kako je navedeno u uputstvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *