Grejanje na drva je pored tradicije, dobrog poznavanja same sirovine kao i svih detalja vezanih za kvalitet, nabavku i koriscenje samih drva jos uvek najpopularniji i najprisutniji vid grejanja kod nas.

Sve veca potraznja i efikasna upotreba drugih sirovina jos jedan su u nizu dokaza da konstantan napredak tehnologije unosi razne novine. Briketi i pelet pored drva i uglja su sirovine koje su najzastupljenijie u poslednje vreme.

Grejanje na brikete smatra se ugodnim i sigurnim.

Briketi kao ogrevna sirovina su idealni za zagrevanje Vasih prostorija i svakog dana dobijaju na sve vecem znacaju. Potrosnja briketa je svakim danom u sve vecem porastu pa ih s toga mnogi strucnjaci smatraju ogrevom buducnosti.

Priprema drva ili uglja pred svaku grejnu sezonu je neizbezna i zna biti veoma naporna dok sa briketima to nije slucaj. Briketi ne zahtevaju pripremu pred sezonu lozenja jer je u pitanju gotov proizvod koji se veoma jednostavno upotrebljava.

Briketi se pakuju u vrece tezine 25 kg ili kartonske kutije tezine 10 kg.

Prednosti koriscenja briketa:

  • Briketi su prakticni za transport i jednostavni za upotrebu.
  • Prilagodljivi su svakom tipu lozista sto znaci da se mogu koristiti u svim kotlovima, pecima i kaminima.

 

Ukoliko se u bilo kom trenutku nadjete u dilemi da li za grejanje Vaseg doma da odaberete drva ili brikete savetujemo Vam da se odlucite za brikete. Kupovina ogrevnih drva pa nakon toga zahtevan proces pripreme za grejnu sezonu koji obuhvata secenje, cepanje i skladistenje ogreva zamenite prakticnom kupovinom briketa kojima nije potrebna ni priprema ni posebno skladistenje. Pored toga svima vec dobro poznata kolicina vlage koja je prisutna u drvima za ogrev potpuno je iskljucena u sastavu briketa sto im dodatno daje prednost.

Kvalitet briketa ce direktno uticati na efikasnost grejanja pa se iz tog razloga savetuje kupovina od proverenih dobavljaca. Kupovina velikih zaliha za celu grejnu sezonu nije obavezna jer brikete mozete dokupiti i jednostavno dopremiti do lozista u toku cele godine. Ova sirovina je narocito pogodna onima koji nemaju dodatni prostor gde bi mogli da skladiste drva i ugalj.

Peci na brikete

U odnosu na pelet koji je nesto zahtevniji energent kada je rec o pecima i samom sistemu briketi su i u ovom slucaju potpuno jednostavni i prakticni.

U slucaju da ste se do sad grejali na drva i zelite da ih zamenite briketima to je apsolutno moguce bez dodatnih ulaganja u sistem grejanja ili kupovinu nove peci. Briketi su potpuno prilagodljiva sirovina svakoj vrsti lozista i svakom tipu peci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *