Svakom domacinstvu u zimskom periodu neophodan je odredjeni energent za grejanje. Veoma je vazno za kucni budzet o kakvom energentu je rec i koliko toplotne energije ce Vam on pruziti.

Ona domacinstva koja su prikljucena na toplane i imaju centralno grejanje u obavezi su da grejanje placaju tokom cele godine, dok svi oni koji se greju na drva, ugalj, brikete ili pelet moraju se na vreme obezbediti dovoljnom kolicinom ogrevne sirovine za celu grejnu sezonu.

O briketu se vec dosta zna i prisutan je na trzistu vec duzi niz godina. Za sve one koji jos uvek nisu upoznati sa ovom vrstom ogreva mozemo prvenstveno reci da je rec o cvrstom energentu biljnog porekla. Za njegovu proizvodnju koriste se razni biljni ostaci i otpad kao sto su seno, sojina ili zitna slama, piljevina, trska detelina i dr. Briketi su zapravo male oblice dobijene presovanjem strugotina bukovog i camovog drveta.

Briket

Grejanje na brikete je trenutno jedno od najjeftinijih i najefikasnijih nacina da ugrejete Vas stambeni ili poslovni prostor.

Neretko se desava da ljudi mesaju briket sa peletom. I pored toga sto su na neki nacin veoma slicni i gotovo su istog sastava, briket je kompaktniji i veci u odnosu na pelet koji je sitan. Briket znatno sporije gori u poredjenju sa peletom i u duzem vremenskom intervalu oslobadja toplotnu energiju.

Briket predstavlja odlicnu alternativu za cvrsta goriva kao sto su ugalj i drva. Da biste se grejali na brikete nije Vam potrebna specijalna pec ili kotao kao sto je to slucaj sa peletom, vec mozete koristiti vec postojecu u kojoj ste lozili drva ili ugalj. Kalorijska vrednost briketa u poredjenu sa ostalim cvrstim gorivima je veca cak i kada je u pitanju ugalj visokog kvaliteta.

Ono sto briketima daje ogromnu prednost u odnosu na drva jeste jednostavno cuvanje i jos jednostavnije koriscenje. Briket je prvenstveno cist energent i u toku sagorevanja ne stvara necistocu u vazduhu. Upotrebom briketa potpuno je iskljuceno prisustvo stetnih gasova a s obzirom da je prilikom sagorevanja prisutna minimalna kolicina lebdeceg praha moguce je koristiti ga i za lozenje kamina.

Prednosti briketa u odnosu na ogrevna drva

Briket je svakako savrsena zamena za drva a da pritom ne zahteva posebnu pripremu, skladistenje i sl. Da biste se grejali na drva morate imati odredjeni prostor za njihovo skladistenje, drva se moraju seci zatim iscepati, cepanice je potrebno sloziti i adekvatno zastititi od vode i vlage itd. Brikete koji se pakuju u prakticne dzakove samo unesete u prostoriju u kojoj se lozi i to je jedina priprema, sto je slozicete se veoma lako i jednostavno.

S obzirom na sve veci broj izvora biomasa kao i njihove upotrebe sve je veci porast upotrebe briketa i slicnih sirovina. Medju najboljim materijalom za proizvodnju briketa moze se izdvojiti piljevina kao i drugi ostaci drveta sa velikom kolicinom lignina.

Briket kao ekolosko gorivo ima znatan uticaj na zastitu zivotne sredine sto je jos jedna u nizu prednosti koriscenja ovog energenta. Ono sto je takodje vazno napomenuti jeste podatak da jednom tonom briketa mozete zameniti od 3 do 4 m drva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *