Ranijih godina gotovo da nije postojalo domacinstvo na selu koje na tavanu nije susilo meso. Izgradnja manjih ili vecih pusnica sa posebnim lozistima je takodje bila veoma izrazena proteklih godina, dok se danas pusnice mogu kupiti. Mini pusnica je idealna za potrebe jedne porodice jer ne iziskuje velike troskove a ujedno i zauzima malo prostora.   

Proces dimljenja je zapravo uticaj pare i dima na meso i mesne proizvode iz drva koja nisu potpuno sagorela. Da bi postupak bio potpun nije neophodna visoka temperatura vec je potrebno lagano sagorevanje drva. Vise temperature ne proizvode dovoljnu kolicinu dima tako da se ne koristi veca kolicina drva.

Do uobicajenog nacina proizvodnje dima dolazi direktnim sagorevanjem drva u pusnici ili loznici van pusnice. Do kvalitetnog dima najbolje je doci upotrebom strugotina i iverja a ne cepanica drva i to bez kore. Protok vazduha je takodje veoma vazan u prosecu susenja tj. dimljenja mesa.

Odgovarajuce vrste drveta za susenje mesa

Najbolje vrste drveta za susenje mesa su hrast, bukva, jasen, grab i sl. Da bi drva bila efikasna neophodno je da budu suva i zdrava tj. neobradjena.

Od bukve i javora dobija se zlatnosmedja boja dima koja se svakako prenosi na meso koje se susi dok se od hrasta recimo dobija zutosmedja boja. Ukoliko zelite meso crvene boje najbolje je da koristite bukvu.

Cetinari nisu pogodni za susenje mesa jer u svom sastavu imaju odredjenu kolicinu smole zbog koje dolazi do pojave tamnog gustog dima pa se to moze preneti i na proizvode od mesa sto nije pozeljno. Impregnirana drva, lakovana ili obojena takodje nisu adekvatna za koriscenje u ovu svrhu.

Najvaznije pri susenju mesa je optimalna temperatura koju je najbolje postici manjom kolicinom drva.

Razne vrste drveta imaju i razlicite mirise dima kao i boju sto direktno utice na mesne proizvode koji se suse. Svakoj vrsti proizvoda odgovara odredjena temperatura, neophodno je odredjeno vreme za susenje kao i relativna vlaznost vazduha u samoj pusnici. Unosenje sudova sa vodom ili kacenje vlaznih vreca su najlaksi nacini da se regulise vlaznost vazduha.

Kako loziti vatru?

Susenje mesa na zaru sa sto manjom kolicinom dima smatra se najidealnijim. Vatra se cak moze loziti i napolje a u pusnicu ubacivati samo zar. Neke pusnice su napravljene tako da veoma mala kolicina dima dolazi do proizvoda za susenje pa to moze znatno usporiti proces. S obzirom da je dim neophodan kako bi se meso osusilo a i poprimilo specifican miris i ukus veoma je vazno znati kako i na koji nacin regulisati kolicinu dima, jer ukoliko se pretera moze uticati na kvalitet proizvoda pa cak i narusiti Vase zdravlje.

Sa kvalitetnim drvima dobijaju se i najkvalitetniji suseni proizvodi od mesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *