Svake godine pred grejnu sezonu se znatno poveca potraznja za ogrevnim drvima. Oni koji o ogrevu razmisljaju mnogo ranije, oni se za kupovinu drva odlucuju u letnjim mesecima ili cak odmah nakon zavrsene grejne sezone sto je najbolji moguci nacin da ogrev ucinite najefikasnijim za upotrebu i cak ustedite izvesnu kolicinu novca. Svim korisnicima drva je dobro poznato koliko je povoljnija cena ogreva nekoliko meseci pred sezonu lozenja tako da oni koji su u mogucnosti ogrev nabavljaju mnogo ranije i ostvaruju veliku ustedu.

Koja vrsta drveta je najbolja za ogrev i sta sve treba znati o ogrevnim drvima nesto detaljnije mozete pronaci upravo ovde:

Pojedine vrste drveta imaju znatno vecu kalorijsku vrednost i kao takve su idealne za grejanje u porodicnim kucama ili stanovima.

Na energetsku vrednost svake vrste drveta najveci uticaj ima kolicina vode koja ne bi trebalo da bude vise od 25%. Ogrevna drva sa vecim postotkom vlage u svom sastavu u toku sagorevanja ne mogu postici optimalnu temperaturu a pritom mogu dovesti do pojave vece kolicine dima, pa cak i u znatnoj meri ostetiti dimnjak sto jasno pokazuje da je ovakav ogrev neadekvatan i apsolutno neefikasan za upotrebu.

Ogrevna drva koja su dovoljno suva i koja su cak godinu ili dve stajala u skladistu smatraju se najidelanijim ogrevom i mogu pruziti najveci ucinak.

Vazna napomena:

Ogrevna drva koja su trula, neociscena ili tretirana hemijskim sredstvima nisu pozeljna za lozenje jer njihovom upotrebom moze se napraviti mnogo vise stete nego koristi. Stvaranje velikih naslaga cadji u dimnjaku kao i proizvodnja toksicnih i kancoregonih spojeva pri sagorevanju su samo  neke od negativnih posledica upotrebe ovakve vrste drva za ogrev.

Kvalitet ogreva

Da biste adekvatno ugrejali Vas stambeni prostor nije dovoljna samo visokokvalitetna pec ili kamin vec je od ogromnog znacaja i odabir prave ogrevne sirovine kao i njen kvalitet.

Da biste odabrali pravo drvo morate biti upoznati sa njegovim osnovnim karakteristikama i svojstvima.

Medju najboljim vrstama drva za ogrev mogu se izdvojiti bukva, hrast, jasen, grab i breza.

Bukova drva proizvode veoma jak zar i kolicina toplote koju proizvedu je ujednacena i dugotrajna.

Priprema drva za ogrev

Drva za ogrev zahtevaju odredjenu pripremu kao i pravilno skladistenje kako bi u grejnoj sezoni pruzila svoj maksimum. Velike cepanice drva koje u sebi imaju veci procenat vlage treba iseci na manje i pravilno sloziti kako bi imale dovoljno vremena do sezone da se prosuse. Skladistenje drva za ogrev je takodje od izuzetne vaznosti za kvalitet i efikasnost ogreva. Drva nikako ne treba skladistiti u vlazne i mracne podrume ili garaze gde mogu dodatno da upiju vlagu i postanu potpuno neefikasna i neupotrebljiva vec im treba omoguciti odgovarajuci prostor i dovoljno strujanje vazduga za njihovo prosusivanje. Ukoliko se drva za ogrev nalaze na otvorenom obavezno ih treba adekvatno zastiti i pre samog ubacivanja u pec savetuje se da se unesu i ostave neko vreme pored peci kako bi se ugrejala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *