Kamini se smatraju simbolom prave topline doma u kojem stvaraju izuzetno jak intiman dozivljaj kakav ni jedan drugi element ne moze. Pored toga sto se smatraju odlicnom idejom pri uredjenju dnevne sobe gde se najcesce i postavljaju mogu biti i jedan od nacina zagrevanja prostora.

Njegovom primarnom funkcijom se zapravo i smatra zagrevanje prostora ali s obzirom na estetski efekat, udobnost i zadovoljstvo koje svojim izgledom pruza enterijeru veoma cesto ova funkcija bude sporedna.

Kamini se uglavnom ugradjuju u dnevni boravak ili trpezariju a veoma retko u spavacu sobu.

Odabir odgovarajuceg kamina

Na trzistu danas mogu se pronaci najrazlicitiji oblici, dimenzije i vrste kamina kao i tipovi ognjista koje treba prilagoditi stambenom prostoru, nameni odredjene prostorije kao i samom zivotnom stilu vlasnika objekta i ostalih ukucana.

Od vrste energenta zavisi i za koji tip ognjista cete se odluciti kao i da li zelite da ono bude otvorenog ili zatvorenog tipa.

Da biste sto lakse i jednostavnije odlucili kakav tacno kamin zelite morate prvo detaljno razmotriti da li zelite da vas kamin greje i koju ogrevnu sirovinu biste voleli da koristite ili biste da Vam on bude iskljucivo poput upecatljivog detalja koji ce dati poseban izgled Vasem prostoru.

Ukoliko zelite da Vas kamin bude i izvor toplotne energije morate razmotriti detaljan plan koji se tice same izvodljivosti celog projekta odnosno da li Vas objekat ispunjava sve uslove za njegovu ugradnju i funkcionalnost. Medju najjednostavnijim i najpogodnijim kaminima smatraju se oni za koje nije neophodan dimnjak odnosno elektricni kamini ili kamini na bioetanol. Ova vrsta kamina spada i u veoma prakticne za ugradnju jer je zapravo rec o prenosivim kaminima koji nisu povezani sa instalacijom, veoma su moderni, minimalistickog dizajna i prakticnih dimenzija koje im omogucavaju uklapanje u svaki prostor. U poredjenju sa tradicionalnim kaminima na cvrsto gorivo oni su veoma jednostavni za upotrebu i ne zahtevaju posebno odrzavanje.

I pored konstantnog razvoja savremene tehnologije kamini na drva su i dalje najzastupljeniji i podjednako predstavljaju i sekundarne i primarne izvore toplote.

Postoje dva nacina na koji mogu grejati ceo prostor a ne samo prostoriju u kojoj se nalaze a to su:

  • Kamin sa ognjistem koji ima ugradjeni kotao za vodu i vodenom pumpom koja toplu vodu dovodi do radijatora.
  • Kamin sa ugradjenim ventilatorom koji siri topao vazduh.

 

Ugradnja kamina

Za pravilnu ugradnju kamina na drva neophodno je ispuniti sve uslove a oni se prvenstveno odnose na dimnjak kao i sve ostale pratece elemente, odgovarajucu podlogu za kamin, kvalitetan izolacioni materijal itd, a neophodno je imati i odgovarajuci prostor za skladistenje ogrevnih drva. Kod kamina na drva je takodje od presudnog znacaja i redovno odrzavanje dimnjaka i samog ognjista. Cena izrade i ugradnje kamina kao i kupovina gotovog elementa zavisi od vise faktora a to su snaga, kvalitet ognjista, karakteristike, spoljasnja obloga, nacin ugradnje, dodatna oprema i sl.

Sta predstavlja kamin u Vasem domu?

Iako mnogi smatraju da je ugradnja kamina luksuz i da iziskuje mnogo novca i u kasnijem odrzavanju i upotrebi, rec je o jednoj veoma isplativoj investiciji i necemu sto Vas dom zaista moze uciniti carobnim. Pored svega toga kamin ce zbog svog izgleda cak i podici cenu Vase nekretnine ukoliko pozelite u nekom momentu da je prodate, tako da ugradnjom kamina ne mozete nista izgubiti cak naprotiv dobicete mnogo vise.

Sto se tice uklapanja kamina u enterijer on je sam po sebi dovoljno interesantan i upecatljiv da se ne preporucuje da preterujete i prostor zatrpavate drugim elementima i detaljima. Savetuje se da ostali elementi budu okrenuti, zapravo usmereni ka kaminu.

Kamin kao centralni deo Vase trpezarije ili dnevnog boravka je mesto gde mozete uzivati u romanticnim trenucima sa voljenom osobom. Ovo takodje moze biti idealno mesto i za porodicna okupljanja i svaki vid zabave sa ukucanima ili prijateljima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *