Pripremanje ogrevnog materijala kao sto su drva, ugalj i druge vrste cvrstog goriva svake sezone predstavlja najvecu obavezu svim korisnicima ovih energenata. Grejanje na pelet u odnosu na pomenuta cvrsta goriva je znatno komforniji vid grejanja samim tim sto priprema ogreva nije neophodna i lozenje je znatno jednostavnije – jednom u toku dana je sasvim dovoljno da se obidje kotlarnica i dopuni spremnik sa peletom.

Znatna usteda pri nabavci i koriscenju peleta

Cena peleta se razlikuje u pojedinim krajevima nase zemlje te je za neke stanovnike ona povoljna, dok je u pojedinim predelima znatno visoka za stanovnistvo. Na cenu peleta veliki uticaj moze imati i period godine u kojoj se nabavlja. Strucnjaci savetuju da je pelet najbolje kupiti u letnjem periodu jer je znatno povoljniji i na taj nacin mozete ustedeti novac. Kako se grejna sezona priblizava tako raste i cena ogreva sto moze uticati na Vas kucni budzet.

Pelet

Razvijenost trzista takodje moze uticati na cenu ove ogrevne sirovine. Neocekivano duge zime mogu dovesti do nestasice peleta a u tom slucaju i do njegove duplo vece cene na trzistu sto proizvodjacima omogucuje jos vecu zaradu a Vama veliki trosak.

Efikasnost grejanja na pelet kao i eventualna usteda u mnogome zavisi od vrste i kvaliteta kotla. Kupovinom i ugradnjom kombinovanog kotla u kojem se naizmenicno mogu upotrebljavati pelet i cvrsta goriva jedna su od idealnih varijanti za ustedu novca. Ovakva vrsta kotla pruza mogucnost koriscenja skupljih i pristupacnijih energenata shodno Vasim mogucnostima i potrebama.

Kvalitet peleta

Cena grejanja na pelet zavisi i od kvaliteta samog energenta. Agro pelet je znatno jeftiniji u odnosu na drveni pelet sto u prvi mah moze privuci kupce koji zele da ostvare ustedu pri samoj kupovini. Kupovinom agro peleta Vi cete u prvi mah ustedeti izvesnu kolicinu novca ali cete s druge strane trositi mnogo vecu kolicinu i bice vam potrebno mnogo vise novca za celu grejnu sezonu. Kvalitetan drveni pelet ima vecu kalorijsku moc, takodje emituje vecu kolicinu toplotne energije u odnosu na agro pelet i stvara minimalnu kolicinu pepela.

Sa manjom kolicinom kvalitetnog peleta moze se postici zeljena temperatura u prostoru znatno brze i efikasnije nego sa losijim. Los kvalitet ove ogrevne sirovine pored velike potrosnje dovodi i do stvaranja ogromne kolicine necistoce i pepela sto zahteva cesto ciscenje i dodatnu obavezu. S obzirom da je grejanje na pelet kao sto je vec utvrdjeno jedan od komfornijih nacina zagrevanja prostorija ova obaveza Vam zaista nije potrebna.

Sve pogodnosti grejanja na pelet

Za odlaganje peleta nisu neophodni veliki prostori i skladista kao sto je to slucaj sa drvima i ugljem. Pelet se lako prenosi jer se pakuje u manje dzakove i veoma je jednostavan za upotrebu. Cesto lozenje nije neophodno jer pec ima samostalni rezervoar koji je dovoljno jednom u toku dana dopuniti i automatskim doziranjem neophodne kolicine ovog energenta toplota se konstantno odrzava.

Grejanje na pelet pruza maksimalnu rasterecenost i udobnost. Naporni fizicki poslovi koji se obavljaju u toku pripreme drugih vrsta ogreva su kupovinom peleta apsolutno iskljuceni. Sa grejanjem na pelet mozete se potpuno opustiti i uzivati u svom toplom domu u toku cele zime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *