Kako efikasnost drva za ogrev podici na sto veci nivo?

Kljuc efikasnosti lezi u ogromnoj razlici izmedju suvih i sirovih drva i ovo je jedini i pravi nacin da se ogrevna sirovina maksimalno iskoristi, dobije dovoljna kolicina toplotne energije a pritom i ustedi odredjena suma novca, a evo i nesto detaljnijeg objasnjenja:

Domacinstva koja koriste suva ogrevna drva ostvarice znatnu ustedu koja moze iznositi izmedju 15 i 20% u poredjenju sa onima koji su drva nabavili neposredno pred grejnu sezonu i koristili sirova drva. Od presudnog znacaja je vreme nabavke ogrevnih drva, te tako dobro prosusena drva kupljena cak 6 meseci pre sezone lozenja pruzaju znatno vecu efikasnost.

Kako Ustedeti Drva

Optimalna vlaznost ogrevnih drva je 20%. U zimskom periodu drva dodatno upijaju odredjenu kolicinu vode i vlage sto sirova drva moze uciniti potpuno neupotrebljivim za lozenje. Sirova drva mogu imati cak 50% vlage u sebi sto im otezava gorenje i apsolutno smanjuje efikasnost. Pored toga upotrebom sirovih drva stvara se ogromna kolicina dima i cadji sto izaziva zagadjenje vazduha i prostora u kojem se lozi, sto Vam pre svega moze ozbiljno narusiti zdravlje. Peci i kotlovi u kojima se loze sirova drva mogu vrlo brzo progoreti i biti potpuno neupotrebljivi.

Drva kupljenja u letnjim mesecima pa cak i ranije imaju dovoljno vremena da se u potpunosti prosuse i kao takva pruze maksimalnu ustedu i efikasnost.

Pravilno skladistenje ogrevnih drva

Niske temperature i jaki mrazevi narocito drvima koja se nalaze na otvorenom mogu u velikoj meri narusiti kvalitet i pravilnu upotrebu. Ogrevu je neophodna odredjena zastita kao i adekvatan prostor kako bi se zastitilo od nepovoljnih uticaja i dodatnog stvaranja vode i vlage u njima. Sirova drva koja su tek isecena nikako ne treba stavljati u vlazne i mracne prostore jer im se na taj nacin uskracuje proces isusivanja neophodan za njihovu pravilnu upotrebu. Jos jedna od gresaka koja se moze napraviti jeste ukoliko vlazna drva obmotate PVC folijom ili nekim drugim materijalom sto moze dovesti do budjanja.

Pravilnim lozenjem do ustede drva

Cepanice koje su skladistene na otvorenom najbolje je uneti u prostoriju kako bi se blago zagrejale pa tek onda ih ubacivati u pec. Najbolje je koristiti one cepanice koje su nekoliko centimetara krace od duzine lozista i savetuje se da prilikom ubacivanja cepanica u loziste kora bude okrenuta na dole. Ne preporucuje se prepunjavanje lozista jer ono moze smanjiti optimalno strujanje vazduha koje je nophodno za sto bolje i efikasnije sagorevanje.

Prednosti grejanja na drva

Velika usteda za svako domacinstvo je kupovina kvalitetnog ogreva kao i  koriscenje ogrevnih drva na sto efikasniji nacin. Grejanje na drva je i dalje najefikasniji i najekonomicniji vid grejanja svih prostora narocito onih vece kvadrature. Sa ekoloskog aspekta treba uzeti u obzir da sagorevanjem ogrevnih drva dolazi do znatno manje kolicine ugljendioksida u odnosu na ugalj ili gas. Da biste ustedeli odredjenu kolicinu drva za ogrev mora se voditi racuna i o kvalitetu samog objekta a to se prvenstveno odnosi na termo i hidroizolaciju, kvalitet zidova kao i stolarije. Sisteme za grejanje takodje treba kontrolisati pred svaku grejnu sezonu kao i voditi brigu o odrzavanju kotlova i peci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *