Ukoliko ste i dalje u dilemi da li za grejanje ove zime odabrati drva za ogrev ili drvene brikete evo nesto detaljnije o ovim sirovinama sto Vam svakako moze pomoci pri odluci.

Razlike izmedju drva za ogrev i briketa

Ogrevna drva u sirovom stanju mogu imati i do 50% vlaznosti i kao takva se ne mogu koristiti za ogrev. Vlaga u briketima je cak 5 puta manja sto im automatski daje prednost u odnosu na drva. Sirova drva za ogrev pruzaju znatno umanjenu kolicinu energije koju ce proizvesti sagorevanjem a potrosice i znacajnu kolicinu energije na odstranjivanju vode i vlage. Podatak koji govori u prilog tome jeste da je energetska vrednost briketa u poredjenju sa sirovim ogrevnim drvima cak 2,3 puta veca.

Drva zahtevaju slozen proces i pravilnu pripremu kako bi bila upotrebljiva u lozistima i pecima. Briketi su odmah spremni za upotrebu. Ogrevna drva moraju imati odgovarajucu duzinu kako bi se mogla koristiti u svim vrstama peci dok su briketi po svojim dimenzijama prilagodljivi svim tipovima lozista. Njihovo prakticno pakovanje odnosno dzakovi briketa od 25 kg su izuzetno jednostavni za upotrebu, ne zahtevaju posebno skladistenje i zadrzavaju svoja najvaznija svojstva. Drva, kao sto vec znate je neophodno iseci, iscepkati i pravilno sloziti i skladistiti kako bi bili adekvatno pripremljeni za grejnu sezonu. Lozenje briketa je jednostavno i lako.

Sa jednom tonom briketa mozete zameniti oko 3 metara ogrevnih drva ili cak 500 litara loz ulja.

Briketi su izuzetno kvalitetno i kompaktno ekolosko gorivo koje Vam pruza niz pogodnosti pri koriscenju. U poredjenju sa ugljem ili ogrevnim drvima odrzavanje prostorija narocito onih u kojima se lozi je znatno olaksan sa briketima.

Ugodno i sigurno grejanje na drvene brikete

Drva za ogrev se koriste od davnina dok su drveni briketi kao i peci na brikete sve zastupljeniji i popularniji. U proizvodnji drvenih briketa koristi se uglavnom piljevina. Piljevina koja je pod pritiskom se kroz usisni sistem ili potisno crevo dovodi iz rezervoara u peci. Isporuka briketa na podrucju Evrope vrsi se kamionima odnosno cisternama. S obzirom na optimalno sagorevanje koje imaju briketi kolicina pepela je minimalna a kod mnogih peci se uklanja automatski.

Prednosti grejanja na brikete

 • Energetska vrednost briketa je znatno veca u odnosu na ugalj.
 • Prilikom sagorevanja drvenih briketa nema stetnih gasova.
 • Ostavljaju veoma malu ┬ákolicinu pepela.
 • Briketi i pored male zapremine imaju znatno vecu kalorijsku vrednost u odnosu na drva.
 • Za skladistenje briketa nije neophodan poseban prostor kao ni posebna priprema pre upotrebe.
 • Upotreba briketa je prakticnija, jer ovaj energent ne zahteva secenje, slaganje i skladistenje.
 • Do zeljene temperature se mnogo brze dolazi sagorevanjem briketa u odnosu na druge sirovine.
 • Manje kolicine briketa u dzakovima mozete kupiti tokom cele godine.
 • Visokokvalitetni briketi od bukovine ili hrastovine pruzaju Vam makslimalnu toplotu i udobnost.
 • Briketi ne zahtevaju posebne sisteme za grejanje i peci vec se mogu koristiti vec postojeci u kojima ste do sada upotrebljavali drva za ogrev.
 • Drveni briketi pruzaju kvalitetno grejanje i veliku ustedu.
 • Briketi su energent buducnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *