I pored toga sto se pelet smatra jeftinijim i pristupacnijim oblikom goriva u poredjenju sa drugim sirovinama za ogrev mora se i te kako voditi racuna o kompletnom paketu grejanja na pelet kako bi zaista bio isplativ i jeftin.

Pelet kao sirovina za ogrev nema u svakom momentu povoljnu cenu na trzistu sto moze zavisiti od trzisnih kretanja, eventualne nestasice i sl.

U troskove grejanja na pelet spada i odrzavanje peci koje mora biti pravilno i redovno jer ce u suprotnom izazvati nepotrebne dodatne troskove.

Cene mogu zavisiti i od porucene kolicine peleta tako da je svakako povoljnije pelet kupovati na veliko. Nabavka peleta iz nekoliko puta u manjim kolicinama moze biti i znatno skuplja u odnosu na kupovinu na veliko.

Domacinstva koja se vec godinama greju na pelet unapred znaju koja im je kolicina neophodna za celu grejnu sezonu.

Prakticni dzakovi od po 15kg mogu biti idealni za prelazni period tj. do same isporuke kompletne kolicine za celu grejnu sezonu. Takodje su veoma prakticni ukoliko recimo u vikendici u koju povremeno odlazite imate pec na pelet, jer je ove dzakove veoma jednostavno dopremiti do peci i odmah upotrebiti.

Kao i za sve ostale ogrevne sirovine kupovina van sezone je najbolja moguca investicija jer se na taj nacin moze ustedeti izvesna suma novca. Ogrev je svakako mnogo pristupacniji u letnjem periodu ili odmah nakon zavrsene grejne sezone pa se zbog toga i savetuje nabavka upravo u tom periodu.

Drveni pelet ili pelet od slame

Razlika izmedju drvenog peleta i peleta od slame je u samoj sirovini koja se koristi za njegovu proizvodnju. Slama je cesce obnovljiva sirovina za razliku od drveta koje zahteva visegodisnji period sazrevanja, rasta i obrade.

U nasem regionu pelet od slame je izuzetno pristupacan jer ova sirovina ne zahteva uvoz, ima sigurnu nabavku a utrosak je identican drvenom peletu.

Pelet je potpuno bezbedan i prirodan materijal u cijem sastavu nema hemikalija i vezivnih materija.

Ukoliko ste u mogucnosti da u svom domu sprovedete sistem grejanja na pelet i obezbedite adekvatnu pec mi Vam toplo preporucujemo ovu vrstu grejanja jer je rec o efikasnom i ekonomicnom tipu grejanja koje je vec godinama prisutno i popularno u nasoj zemlji a i sire.

Pelet je energent buducnosti i istice se svojim kvalitetom i efikasnoscu.

Grejanje na pelet je ekonomicnije i jednostavnije u poredjenju sa drugim vrstama cvrstog goriva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *