I pored raznih drugih sirovina za ogrev kao i sistema grejanja i dalje medju vodecim nacinom zagrevanja kuca i stanova je grejanje na drva. U mnogim domacinstvima je potpuno uobicajena procedura pred svaku grejnu sezonu nabavka drva za ogrev zatim secenje, skladistenje i sl. U carima pucketanja vatre iz peci ili kamina na drva i dalje uziva veliki broj domacinstava kako kod nas tako i van granica nase zemlje.

Medju najzastupljenijim drvima za ogrev su bukova, hrastova i bagremova drva. Cene iz godine u godinu ne trpe velike promene sto je jos jedan dokaz da je ova ogrevna sirovina pouzdana i efikasna i da ce se iznova nabavljati i koristiti svaku narednu grejnu sezonu.

Kada kupiti ogrev?

Prosecna cena drva za ogrev je u septembru, sto mnogi smatraju poslednjim vozom za nabavku ogreva. Ukoliko se za kupovinu ogreva odlucite nakon toga, recimo u oktobru ili kasnije mozete ocekivati vrtoglavi porast cena i nazalost u vecini slucajeva i znatno nizi kvalitet sirovina.

Neefikasna upotreba drva za ogrev desava se upravo iz tog razloga sto se ogrev nabavlja s pocetkom jeseni, uglavnom nakon spremanja zimnice i kupovine skolskog pribora i opreme za predstojecu skolsku godinu. Zbog cega se ne preporucuje nabavka drva u ovom periodu je iz razloga sto drva nemaju dovoljno vremena da se dodatno prosuse i pruze maksimalnu efikasnost. Sa vlaznim drvima koja se koriste stvaraju se i znatno veci troskovi tj. veca kolicina ogreva ce biti potrebna kako bi se proizvela dovoljna kolicina toplotne energije.

Sa suvim drvima kupljenim recimo u aprilu moze se ostvariti izvanredna usteda od cak 20 odsto u potrosnji ogreva u poredjenju sa lozenjem vlaznih drva koja ste kupili s pocetkom jeseni.

Provereni izvori nabavke ogreva garantuju kvalitet sirovina i njihovu efikasnost

Ukoliko se kojim slucajem sto Vam nikako ne preporucujemo odlucite za povoljnu tj.primamljivo nizu cenu drva od uobicajene od nelagalnog prodavca ili snabdevaca mozete ocekivati ogrev sa losom kaloricnom vrednoscu ili cak manjom kolicinom od one koju ste platili.

Registrovani provereni prodavci jedina su garancija da ste kupili kvalitetan ogrev za zimu. Svaki drugi vid nabavke sirovina moze Vam doneti i niz neprijatnosti kao i neplanirane dodatne troskove.

Drva kupljena nekoliko meseci pre grejne sezone idealan su nacin da sirovina bude maksimalno efikasna za upotrebu i pruzi ogromnu toplotnu energiju a Vama pritom omoguci da izvesnu sumu novca ustedite upravo kupovinom u ovom periodu godine kada su cene nize. Dodatno prosusivanje drva kupljena par meseci pre sezone lozenja omogucuje znatnu ustedu u potrosnji sirovine a efikasnost ogreva dostize svoj maksimum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *