Potrosnja i obnavljanje energije koja se na Zemlji svakodnevno crpi iz razlicitih izvora su veoma ozbiljne teme kojima se strucnjaci konstantno bave.

Sa razvojem industrije i ogromnim tehnoloskim napretkom u poslednjih nekoliko decenija covek je postigao odnosno ostvario gotovo sve sto je zamislio, a da li je sve to i u kojoj meri uticalo na prirodu i okolinu?

Burne promene i ciklusi sirom sveta upravo nam ukazuju da je prirodu sve teze obuzdati kao i raspolagati njome. Kod savremenog coveka cini se odavno je prisutna svest o efektima raznih progresa koji uticu na celokupan ekosistem kao i na ljude i druge vrste i njihove zivote.

Jedna od glavnih tema kada je rec o ekonomskom i ekoloskom pristupu i svim njihovim aspektima jeste grejanje, vrste goriva i potrosnja energije.

Grejanje na pelet je jedan od trenutno veoma popularnih nacina zagrevanja zivotnog prostora i upotreba peleta za ogrev je sve veca.

Nesto vise o peletu:

Rec je o revolucionarnom obliku biogoriva koje je visokokaloricno. Za dobijanje peleta koristi se suseno drvo, piljevina i strugotine. Uz pomoc ovih sirovina koje se presuju i bez dodataka vezivnih sredstava dobija se visokokvalitetan energent. Ova vrsta ogreva je u velikoj prednosti u odnosu na druge vrste jer je obnovljiva. Ono sto se za pelet takodje moze istaci jeste veoma mala kolicina pepela koja se stvori pri sagorevanju kao i nizak stepen stetnih gasova.

Prednosti koriscenja peleta su visestruke jer pelet ima izuzetno visok procenat iskoristivosti kao i veoma visoku energetsku vrednost.

Kada je rec o ekonomskom aspektu pelet se svrstava u pozitivne izvore energije sto u prilog tome govori i podatak da je jedna tona drvenog peleta ekvivalentna cak 3 do 4 kubnih metara drva.

Prednosti grejanja na pelet:

Nabavka drvenog peleta je veoma jednostavna jer je ova sirovina dostupna svim korisnicima i nije je potrebno uvoziti kao neke druge sirovine. Proizvodnja i upotreba domaceg peleta izuzetno povoljno utice na sam razvoj i rad domaceg trzista.

Stetni gasovi su minimalni pri sagorevanju peleta, sto se ne moze reci za loz ulje, propan ili gas.

Pojava dima je takodje potpuno iskljucena pri upotrebi peleta.

Najveca prednost peleta je zapravo u lozenju. S obzirom da su peci konstruisane tako da se pelet moze puniti za cak nekoliko dana unapred, cesto lozenje nije neophodno kao sto je to slucaj sa drvima i ugljem. Kotao na pelet moze da cuva cak mesecnu zalihu sirovine sto je slozicete se ogromno olaksanje za kompletno domacinstvo a narocito onog ko je zaduzen za lozenje. Kojim intenzitetom i koliko cesto ce se loziti moze zavisiti od vise faktora kao sto su sama stambena jedinica, temperaturni uslovi, regulacija termostata, zeljena temperatura i dr.

Pelet je zaista pogodan za upotrebu i isplativ. Koriscenje peleta je automatski jednostavnije od upotrebe drva jer mu nije neophodna prethodna priprema.

Pelet je spakovan i lako upotrebljiv.

Ne zahteva posebno skladistenje kao ni posebne uslove jer je rec o gotovom proizvodu koji se odmah moze loziti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *