Drvo hrasta je veoma raspostranjeno i nalazi se u gotovo svim sumama, gradskim parkovima i dvoristima. Na podrucju Evrope moze se pronaci oko 20-ak vrsta, dok je u svetu vise od 600 razlicitih vrsta ovog drveta. Medju najpoznatijim vrstama hrasta nalaze se kitnjak, luznjak, cer, medunac i crnika.

Hrast odnosno vecina njegovih vrsta  spadaju u listopadno drvece, dok tek poneka vrsta poput crnike spadaju u zimzelena stabla.

Cer se u poredjenju sa kitnjakom i luznjakom razlikuje po izduzenijim i produbljenijim listovima i najlakse je prepoznatljiv po ziru tj. cupavoj kapici. Najprostranjeniji je u brdskim podrucjima odnosno na krecnjacima uglavnom na dubljem i slabo kiselom zemljistu dok ga u predelima gde ima puno vode i poplava necete pronaci.

Odgovarajuce vrste drva za ogrev

Sto se tice drva za ogrev i odabira odgovarajuce vrste nije preporucljivo da se koristi bilo koja vrsta drveta koja se pronadje u sumi. Bez obzira da li su Vam drva potrebna za raspaljivanje rostilja, lozenje peci ili kamina neophodno je da znate da svako drvo ima drugaciju kaloricnu vrednost kao i da nije svaka vrsta pogodna za lozenje.

Osnovne karakteristike neophodne za efikasno lozenje

Nakon sece drveca potrebno je izvesno vreme kako bi se stabla prosusila. Sirova drva u kojima se nalazi veliki procenat vode ne mogu da pruze dovoljnu kolicinu toplotne energije neophodnu da biste zagrejali prostor, veoma sporo gore i stvaraju previse dima.

Od vrste peci, tacnije velicine lozista zavisi i koju velicinu cepanica cete koristiti. Veci komadi drva se ukoliko ne odgovaraju lozistu moraju iscepkati na manje komade sto im moze omoguciti dodatno prosusivanje i povecati im efikasnost. Cepanje drva se ne moze svrstati u lagane i jednostavne poslove sto vrlo dobro znaju gotovo svi korisnici ove ogrevne sirovine. U slucaju da iz nekih razloga niste u mogucnosti da pristupite cepanju drva mozete vrlo jednostavno kupiti vec pripremljene cepanice spremne za lozenje. Jedina mana u ovom slucaju moze biti nesto visa cena ali ako samo pomislimo na naporan i dug proces pripreme drva za ogrev cena zaista moze da se zanemari u tom slucaju.

Kvalitet i toplotna moc drva za ogrev

Medju mekanijim vrstama drva ubrajaju se jela, bor i cempres. Ove vrste drva nisu pogodne za lozenje u domacinstvima i zagrevanje prostorija jer veoma brzo gore, ne prave dovoljnu kolicinu zara a pritom stvaraju veliku kolicinu dima. Nakon duzeg vremenskog perioda lozenja ovih vrsta, dolazi do pojave cadji. Oni mogu odlicno posluziti za paljenje logorske vatre a s obzirom na smolu koja se nalazi u kori ova drva imaju izuzetno prijatan i karakteristican miris.

Otrovne vrste drva ne treba upotrebljavati za lozenje bilo da je rec o rostilju ili pecima jer dim moze ozbiljno naskoditi svima koji su njemu izlozeni ili su u neposrednoj blizini. Zbog toga se izmedju ostalog i stalno napominje da nije adekvatno svako drvo koje nadjete i zapalite ga.

Hrast i bukva su najcesce koriscena drva za ogrev, za paljenje rostilja, susenje mesa i sl. Cer se takodje moze koristiti za ogrev i s obzirom na visoku toplotnu moc koju proizvodi sagorevanjem spada takodje u cenjenije vrste drva za ogrev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *