Da biste nalozili vatru u peci ili kaminu potrebna Vam je odgovarajuca potpala. Preduzece Plamen Beograd je u svoju ponudu izmedju ostalog uvrstio i drva za potpalu proizvedena od sirovina prve klase.

Potpalna drva se pilaju, suse i pakuju u kutije, vrece ili gajbe. Proces cepanja, rezanja i slaganja drva za potpalu u odredjenu ambalazu je strogo kontrolisan. Ambalaza je prvenstveno izdrzljiva a zatim pruza dodatno provetravanje sto omogucuje zadrzavanje vrhunskog kvaliteta i niskog nivoa vlaznosti drva za potpalu.

Ukoliko zelite da na najbrzi i najlaksi nacin zapalite vatru u peci, kaminu ili rostilju, porucite odmah najkvalitetnija i najpovoljnija drva za potpalu. Za sve kupce u nasoj neposrednoj blizini kao i za drva za ogrev i druge ogrevne sirovine nudimo besplatan prevoz na udaljenosti do 20 km.

VrstaCenaStanjeKolicina
Bukova Drva za Potpalu u Dzaku300 dinImamo na stanju6 Kg

Jos uvek nismo poceli sa radom. Uskoro!

Drvo je obnovljivi izvor energije i ukoliko se ekoloski ispravno upotrebljava kao gorivo ima pozitivan uticaj na ocuvanje zivotne sredine. Koriscenjem obnovljih izvora energije poput drva za ogrev smanjuje se zagadjenost zivotne sredine, takodje smanjuju i nagle klimatske promene sto je veliki doprinos za ocuvanje buducnosti nase planete.

Pravilno koriscenje ogreva je od presudnog znacaja kako za domacinstvo tako i za okolinu. Potpaljivanje vatre kao i nacin lozenja jedni su od najvaznijih faktora koji uticu na kvalitet grejanja, ocuvanje sistema grejanja i zivotne sredine. Redovno odrzavan i ispravan dimnjak, adekvatno lozenje i kvalitetan ogrev preduslov su za efikasno i pre svega bezbedno grejanje Vaseg doma. U suprotnom se mogu pojaviti mnoge neprijatnosti i izazvati ozbiljne stete.

Nezgode koje se veoma cesto desavaju u mnogim krajevima nase zemlje o cemu svedoce odzacari i preduzeca koja se bave odrzavanjem dimnjaka i sistema grejanja na cvrsta goriva su izazvane upravo od gradjana koji vrlo cesto u svoje peci i lozista ubacuju sve ono sto steti i ugrozava kako njih tako i sve iz njihove neposredne blizine. Nepravilno paljenje vatre i lozenje raznih neprimerenih predmeta mogu dovesti do samozapaljivanja dimnjaka. Dimnjak se takodje moze zapaliti ukoliko je tehnicki neispravan i dotrajao na sta posebno treba obratiti paznju jer ogromna kolicina vatre u dimnjaku preti da ozbiljno ugrozi ceo objekat i okolinu.

Saveti za pravilno potpaljivanje vatre i lozenje

Upotreba potpale i ogrevnih drva je zaista jednostavna cak i za one koji se prvi put susrecu sa pecima ili kaminima na drva i lozenjem. Priprema peci za lozenje sastoji se od nekoliko faza:

  • Loziste je neophodno redovno odrzavati i cistiti od pepela.
  • Potpala je prvi i najvazniji element ili korak za pripremu dobrog zara.
  • Od intenziteta i kolicine zara zavisi i koliko brzo ce drva poceti da gore i stvarati toplotu.
  • Drva za ogrev visokog kvaliteta, adekvatno skladistena i pripremljena za sezonu grejanja daju visoke rezultate, najefikasnije grejanje kao i najvecu kolicinu toplotne energije.
  • Kvalitet drva za potpalu moze imati uticaj na kvalitet lozenja odnosno pripreme peci za lozenje.

 

Kod klasicnih peci i lozista potpala se stavlja na dno a drva za lozenje redjaju iznad nje. Kod mnogih modernih peci u poslednje vreme lozenje je odozgo tako da je postupak obrnut u odnosu na stare klasicne peci. Drva se u ovom slucaju slazu na siroko a na samom vrhu postavljaju potpalna drva.  Vatra koja se siri odozgo ka dnu lozista pruza znatno efikasnije grejanje jer se do zeljene temperature u ovom slucaju brze i lakse dolazi.

Proces odnosno vreme sagorevanja zavisi i od kolicine drva u lozistu kao i intenzitetu lozenja. U pec je najbolje postepeno ubacivati po nekoliko cepanica. Ne preporucuje se prepunjavanje peci i kotlova jer se na taj nacin smanjuje kolicina neophodnog vazduha odnosno prostora za njegovo strujanje. Ubacivanje po jedne cepanice takodje nije preporucljivo jer to skracuje proces gorenja i stvaranje neophodne kolicine toplotne energije. Za potpalu se vrlo cesto koristi stara hartija i novine sto takodje nije preporucljivo prvenstveno zbog velike kolicine dima koji se stvara njihovim paljenjem ali i brzim sagorevanjem sto Vam ne moze biti od velike pomoci pri lozenju.

Drva za Potpalu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *