Grejanje na drva je kako kod nas tako i u mnogim drugim drzavama sirom Evrope i dalje najprisutniji vid grejanja. Tradicija grejanja na drva se na radost mnogih nastavlja iz godine u godinu. I pored toga sto postoje mnoga inovativna resenja za grejanje Vasih stambenih ili poslovnih prostora oni koji u hladnim zimskim danima uzivaju u carima pucketanja vatre u pecima ili kaminima samo ce Vam potvrditi da je rec o veoma efikasnom i ekonomicnom grejanju ne zeleci ni da razmisljaju o nekom drugom vidu grejanja. Mi cemo se naravno u potpunosti sloziti sa tom cinjenicom.

Plamen Beograd kao Vas pouzdani partner u snabdevanju ogrevnim sirovinama visokog kvaliteta pored standardne ponude pripremio je za Vas i cepana drva na paleti.

VrstaCenaStanjeDimenzije
Bukova Drva12.000 din 1x 1 x 1,8 na paletiImamo na stanjum3

Jos uvek nismo poceli sa radom. Uskoro!

Cepana drva na paleti su sve trazenija. Ukoliko ste zainteresovani za vec pripremljena iscepana drva slozena na palete kontaktirajte nas i u najkracem mogucem roku Vasa porudzbina ce stici na zeljenu adresu.

Plamen Beograd se bavi proizvodnjom i prodajom ogrevnih drva visokog kvaliteta. Rezana drva na paleti duzine su 22, 33 i 50 cm a na Vama je da li cete se odluciti za bukvu, hrast, cer ili neku drugu vrstu drveta iz nase ponude. U jednom kubnom metru nalazi se izmedju 260 i 320 komada. Palete su dimenzija 1mx1mx1,8m i veoma su prakticne za transport i skladistenje. Paletirana drva secena iz velikih trupaca obradjena su najsavremenijim masinama i masinski upakovana tako da im je omoguceno strujanje vazduha i prirodno susenje sto je jos jedan od razloga zasto se bas odluciti za drva na paleti.

Nabavka drva za ogrev

Kada poceti sa nabavkom drva za ogrev? Verujemo da mnogi od Vas o tome razmisljaju neposredno pred grejnu sezonu dok strucnjaci savetuju da je mnogo bolje drva za ogrev nabaviti u letnjem periodu.

Pravilnom upotrebom ogreva ostvaruje se znatna usteda. Efikasnost ogrevne sirovine u ovom slucaju drva je od velikog znacaja. Suva drva koja su na vreme pripremljena za lozenje svakako ce ustedeti Vas novac i pruziti Vam efikasnije grejanje u odnosu na sirova drva koja u sebi imaju visok stepen vlaznosti.

Da li je zaista tako kako mnogi misle da su sirova drva zbog usporenog sagorevanja bolja za lozenje? Po mnogim istrazivanjima dokazano je upravo suprotno. Domacinstva koja su se ogrevnim drvima snabdevala u letnjim mesecima i pritom ih pravilno skladistila i lozila ostvarila su prvenstveno ogromnu ustedu kada je rec o potrosnji ove sirovine.

Oni koji su se za kupovinu ogreva odlucili neposredno pred grejnu sezonu dobili su drva puna vode koja ce tesko goreti i proizvesti mnogo vecu kolicinu dima i cadji sto utice na zagadjenost vazduha. Pored toga upotrebom sirovih drva i lozenjem ovakve sirovine u velikoj meri se ostecuju sporeti i kotlovi koji brzo mogu progoreti.

Sa suvim ogrevnim drvima stvara se do 30 puta manja kolicina dima sto u velikoj meri sprecava problem sa disajnim organima, astmu, bronhitis i druge probleme koji se mogu javiti kod respiratornih organa. Ukoliko ne znate da prepoznate koja drva su sirova dovoljno je da obratite paznju da li se na njima nalazi sveza mahovina. Najbolji pokazatelj da je rec o sirovim drvima jeste ako na njima ima sveze mahovine.

Sto se tice pravila u lozenju kotlova, sporeta i peci na drva ono sto je najvaznije jeste da lozista nikada ne treba loziti do maksimuma vec do polovine i za svako sledece lozenje treba sacekati da prethodno ubacena kolicina drva potpuno sagori i ostane zar. U trenutku najveceg plamena stvara se i najveca toplotna energija i ukoliko u tom trenutku ubacite novu kolicinu drva Vi ste automatski zaustavili taj proces.

Saveti strucnjaka u efikasnom koriscenju ogrevnih drva

Svakako zapanjujuci podatak mnogih strucnjaka je da samo jedan odsto korisnika ogrevnih drva to cini na pravilan i efikasan nacin. U nadi da ce se procenat domacinstava koja na adekvatan i efikasan nacin koristi svoj ogrev povecati, zelimo da sa Vama podelimo steceno znanje i iskustvo koje Vam moze sluziti.

Potrosnja suvih ogrevnih drva je cak za 20 odsto manja u odnosu na upotrebu i lozenje sirovih drva kupljenih neposredno pred grejnu sezonu.

Za sto bolji ucinak u grejanju preporucuje se nabavka ogreva barem 5-6 meseci pre sezone lozenja. Sirova drva imaju do 50 odsto vode u sebi i kao takva nisu adekvatna za lozenje jer jako tesko gore. U zimskom periodu je dosta visoka relativna vlaznost vazduha te tako dolazi do pojave dodatne kolicine vode u drvima sto sirova drva moze uciniti potpuno neupotrebljivim. Zbog toga se savetuje da je kupovinu ogreva najbolje obaviti na prolece jer cete im tako obezbediti dovoljno vremena da se prosuse i budu spremna kada dodje vreme za njihovu upotrebu.

Pravilno skladistenje ogreva je takodje od izuzetne vaznosti. Ukoliko se drva nalaze na otvorenom prostoru moraju se adekvatno zastititi od spoljnih uticaja. Potrebno je da se gornja povrsina slozenih drva pokrije i obavezno pricvrsti pokrivac. Iscepana drva i cepanice nikada nemojte slagati uz zid kuce jer cete tako spreciti strujanje vazduha. Ukoliko Vam to uslovi dozvoljavaju drva poslozite tako da budu izlozena suncevim zracima a izbegavajte severnu stranu i mesta gde nema promaje. Sirova drva nikako nemojte slagati u podrume i slicne vlazne i mracne prostore jer ce u takvim uslovima drva poceti da budjaju.

Prilikom unosenja drva koja se nalaze na otvorenom i izlozena su niskim temperaturama i jakim mrazevima u prostoriju u kojoj se lozi, obavezno ih odlozite neko vreme da se blago zagreju i nemojte ih odmah ubacivatu u pec ili kotao.

Sto se tice odgovarajuce duzine cepanica preporucuje se da one budu nekoliko santimetara manje od duzine lozista. Za sto bolji ucinak takodje se savetuje da se cepanice u lozistu ubacuju tako da im je kora okrenuta na dole.  

Bilo da je u pitanju kotao ili pec loziste nikad ne treba da bude prepunjeno jer se u tom slucaju sprecava optimalno strujanje vazduha i usporava gorenje.

U poredjenju sa drugim energentima grejanje na drva je svakako najekonomicniji vid grejanja. Ako pored ekonomskog aspekta uzmemo u razmatranje okruzenje i ekolosku stranu ogrevna drva su ponovo u prednosti u odnosu na druge energente jer se prilikom njihovog sagorevanja oslobadja znatno manja kolicina stetnih gasova.

drva na paleti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *