Pored uobicajenog nacina kupovine drva za ogrev (mereno u kubnim metrima), PlamenBeograd je pripremio jos jednu sjajnu ponudu za Vas a to su drva na dzak.

U slucaju da Vam ponestane drva za lozenje, da hladni zimski dani nastupe ranije ili potraju duze nego sto ste mislili ovo je idealan nacin da brzo i jednostavno nabavite manju kolicinu ogrevne sirovine.

Kod nas mozete poruciti secene i pripremljene komade drveta koji su spakovani u mrezaste dzakove. Rec je o prosusenim cepanicama idealnim za paljenje rostilja. Ukoliko ste krenuli u vikendicu u kojoj nemate pripremljena drva za lozenje, drva na dzak su jednostavno i prakticno resenje. U dzakovima od po 15-20 kilograma nalaze se i sitniji komadi drva idealni za potpalu. Cepanice su uglavnom od bukovih ili hrastovih drva, secene na 33 cm i prilagodjene su svim tipovima peci i lozista. Procenat vlage u drvima iznosi izmedju 25 i 35%.

Najveca potraznja za dzakovima drva je u vreme pripremanja zimnica, pecenja paprika i sl.

Plamen Beograd pored ove prakticne kupovine manje kolicine drva nudi Vam i besplatan prevoz drva na dzak na teritoriji Beograda.

VrstaCenaStanjeKolicina
Bukova Drva u Dzaku300 dinImamo na stanju6 Kg

Jos uvek nismo poceli sa radom. Uskoro!

Kvalitet drva za ogrev

Na energetsku vrednost drveta najveci uticaj ima kolicina vlage u njima. Ogrevna drva koja se koriste u domacinstvima ne bi trebalo da imaju vise od 25% vode u sebi, jer ce u suprotnom njihova efikasnost kao i kolicina proizvedene toplotne energije biti znatno umanjena. Koriscenjem vlaznih drva dolazi do stvaranja vece koncentracije dima sto moze ostetiti dimnjak i dovesti do niza neprijatnosti.

Drva sa vecim postotkom smole i lignite u svom sastavu pruzaju vecu toplotnu moc.

Drva koja se najcesce koriste za grejanje su bukva, bagrem, hrast i dr. Mozete ih poruciti u kubnim metrima, na paleti unapred izrezana i slozena ili u dzakovima ukoliko Vam je neophodna manja kolicina.

Koliko metara drva je potrebno za jednu grejnu sezonu?

Vreme nabavke ogreva u mnogim domacinstvima bez centralnog grejanja ili grejanja na struju uglavnom se odlaze i ceka poslednji cas prvenstveno jer je rec o visokoj stavci za kucni budzet. Topla jesen najvise odgovara korisnicima ovog energenta jer im dodatno produzava kupovinu i pripremu ogrevne sirovine.

Drva za ogrev su i dalje u prednosti u odnosu na ugalj, prvenstveno jer su povoljnija a zatim i cistija sirovina. Septembar je mesec kada je potraznja za ogrevom najveca iako strucnjaci savetuju da je nabavku bolje obaviti nekoliko meseci ranije i ostvariti znatne povoljnosti u vidu manje cene i ustede novca. Ukoliko se drva kupe u letnjem periodu pored ustede novca imace dovoljno vremena da se dodatno prosuse i budu maksimalno efikasna i spremna za grejnu sezonu.

Drva se mogu kupiti u obliku oblica ili cepanica a ono o cemu treba voditi racuna pri kupovini bez obzira za koji oblik se odlucite jeste prava odnosno tacna kolicina u jednom prostornom metru. Oblik drveta kao i uklapanje oblica ili cepanica mogu znatno uticati na kolicinu ogreva.

Kupovina ogrevnih drva izmerena po kilazi se ne preporucuje jer u tom slucaju dobijate vlazna drva sa znatno manjom energetskom vrednoscu koja pri sagorevanju mogu stvarati ogromne kolicine pepela i dima.

Za grejanje stana od 50-ak kvadrata za jednu grejnu sezonu neophodno je oko pet kubnih metara drva. Potrosnja ogreva bez obzira na kvadraturu odnosno velicinu prostora moze zavisiti od vise faktora a to su pre svega stanje objekta u kojem se lozi a zatim i kvalitet same sirovine koja se koristi. Sa losom izolacijom kuce ili stana, nekvalitetnom odnosno starom i dotrajalom stolarijom sigurno je da ce Vam biti potrebna veca kolicina drva za lozenje jer ce se toplota brzo rasipati i gubiti. Kvalitet sirovine za ogrev ima direktan uticaj na kolicinu proizvedene toplote, troskove nabavke kao i na same sisteme grejanja. Redovno ciscenje lozista i peci je obavezno ukoliko zelite kvalitetno i efikasno grejanje na drva.

Drva Na Dzak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *