Drva za ogrev koriste se od davnina i te tradicije do danasnjeg dana nisu se odrekla mnoga domacinstva u nasoj zemlji. U prilog tome govori i sve veci lanci nabavke ove ogrevne sirovine i puna stovarista koja cekaju na svoje kupce.

Drva

Najcesce koriscene vrste drveta su bukva i hrast. Visoko – kvalitetna drva za ogrev sa malim procentom vlage pruzaju maksimalnu udobnost i toplinu u Vasem domu. Drva koja su na vreme kupljena i dobro prosusena pruzice Vam ogromnu kolicinu toplotne energije u kojoj ce uzivati svi clanovi domacinstva. Ugradnja kamina na drva je sve popularnija i ucestalija upravo iz tog razloga kolika kolicina toplotne energije se moze dobiti kao i ugodjaj koji se stvara u prostoru. Cene drva za ogrev u odnosu na druge energente ne trpe svake godine izvesne promene u vidu poskupljenja kao sto je to slucaj sa elektricnom energijom, gasom i sl. U poredjenju sa drugim energentima grejanje na drva je i te kako pristupacnije i efikasnije grejanje narocito za vece kuce ili stanove.

Razne pogodnosti u vidu odlozenog placanja na vise mesecnih rata, besplatnog prevoza kao i kupovine unapred pripremljenih cepanica za lozenje, grejanje na drva iznova stavljaju na prvo mesto na listi najboljeg i najefikasnijeg nacina da grejete Vas dom ili poslovni prostor.

Priprema drva za lozenje odnosi se prvenstveno na njihovu secu, pravilno slaganje i skladistenje. Kvalitet drva kao sto je vec svima dobro poznato zavisi od vrste drveta i kolicine vlage u njima. Razlika izmedju koriscenja sirovih i suvih drva za ogrev je zaista ogromna i od presudnog je znacaja za efikasnost grejanja.

Briketi kao cvrsto gorivo svakog dana dobijaju na sve vecem znacaju i njihova potrosnja kao energenta je takodje u svakodnevnom porastu.

Briket

Prednosti upotrebe briketa u odnosu na drva su prvenstveno znatno olaksana upotreba. S obzirom na neophodnu pripremu i skladistenje drva, briketi su potpuno oslobodjeni ovih zahteva. Briketi se pakuju u vrece tezine do 25 kg a mogu se nabaviti i u kartonskim kutijama tezine 10 kg. Dimenzije briketa omogucuju upotrebu u svim lozistima i vrstama peci sto znatno olaksava lozenje.

Kupljene brikete je jednostavno skladistiti, dopremiti do lozista i potpuno su spremni za upotrebu.

U proizvodnji drvenih briketa koristi se piljevina. Mehanickim presovanjem drveta bukve bez dodataka dobija se eko briket jedna od najkvalitetnijih ogrevnih sirovina. Kupovinom jedne tone briketa moze se zameniti od 4 – 5 kubnih metara drva. Transportna pakovanja pored kutija od 10 kg ili dzakova od po 25kg mogu biti i euro palete od 1 tone.

  • Kolicina potrosenog briketa za jednu grejnu sezonu moze biti i do 3 puta manja u odnosu na drva.
  • Briketi lakse odnosno duze odrzavaju potrebnu temperaturu.
  • Vec postojecu pec na drva mozete koristiti i za lozenje briketa.
  • Za grejanje na brikete nije neophodno dodatno ulaganje u sistem grejanja i novu pec.
  • Kupovinom ogreva u letnjem periodu ostvaruje se znatna usteda.
  • Peci na drva ili brikete mogu se koristiti i za kuvanje i pecenje sto smanjuje potrosnju elektricne energije.
  • Briketi i drva se mogu kombinovano koristiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *